Numarul elevilor care au inceput scoala astazi este in scadere
Putin peste 2,9 milioane de elevi au inceput cursurile anului scolar 2021 – 2022
Putin peste 2,9 milioane de elevi au inceput cursurile anului scolar 2021 – 2022 iar acesta este cel mai mic numar inregistrat din 2003 incoace. Practic, aproape un milion de copii nu mai merg la scoala. Autoritatile spun ca declinul demografic si migratia sunt principalele cauze pentru care scolile din Romania au deschis portile pentru mult mai putini elevi decat in alti ani.
Insa, pe langa aceste doua motive mai trebuie sa adaugam pe lista saracia si efectele cauzate de pandemia globala care a imputinat sansele copiilor din mediile defavorizate sa urmeze o scoala. Numai un singur cadru didactic este responsabil de educatia a mai mult de 19 elevi in clasa primara si sunt din ce in ce mai putini profesori care accepta sa predea intr-o zona rurala. Acest lucru reprezinta o adevarata problema mai ales in contextul actual in care elevii au nevoie de mai mult sprijin ca oricand.
Cursuri online versus cursuri la clasa
Conform Ministerului Educatiei, in acest an se va incerca amanarea pe cat posibil a urmarii cursurilor online dar inca mai ramane activa problema conditiilor si mediul de invatare al copiilor din zonele defavorizate. Noul an scolar se va desfasura in conditii normale pana cand se va atinge rata de infectare de 6 la mia de locuitori iar dupa depasirea acestui prag se va trece in mod obligatoriu la cursurile online. Pentru elevi, desigur, este mult mai usor sa urmeze cursurile scolare fizic decat online deoarece inteleg mai bine lectiile si parintii nu sunt nevoiti sa investeasca suplimentar in asigurarea conditiilor pentru a putea urma cursurile online. La ora actuala sunt peste 200.000 de elevi care nu au acces la internet sau la echipamente IT iar acest lucru face ca in continuare sa fie imposibil pentru ei sa se adapteze la schimbarile care pot sa aiba loc in orice moment datorate cresterii numarului de cazuri de coronavirus.
Intr-adevar, au fost achizitionate tablete pentru elevi insa, nu toate au reusit sa fie distribuite copiilor care au nevoie de acestea pentru a urma cursurile online.
Pana cand nu este rezolvata aceasta situatie si nu sunt luate masuri corespunzatoare mii de copii din zonele defavorizate in special, sunt condamnati sa ramana fara scoala.